Bilinenin aksine trafolar (Transformatörler) kullanılacak cihazın ihtiyacı doğrultusunda, elektrik akımının gerilimi arttırma veya azaltma işlemini yapmaktadır. Sanayilerin bel kemiği olan transformatörler ya da bilinen adıyla trafolar, her yıl düzenli bir şekilde bakım yapılması gereken bir cihazdır. Trafo bakımlarının birçok nedeni bulunmaktadır, başlıca nedenleri saymak istersen, iş güvenliği ve ya işçi sağlığı, kesintisiz elektrik sağlanması ve oluşacak cihaz arızalarının mali kayıpları olarak listeleyebiliriz.
Trafo bakımı yapılmadan önce gerekli önlemlerin alınması hayati öneme sahiptir. Bu önlemlerin alınmaması halinde mali kayıp ve can kayıpları oluşabilir. Trafoların üzerlerinde bulunan yıldız noktalarının topraklanması trafo bakımı yapılmadan önce yapılması gereken ilk işlem olarak listemizin başına koyabiliriz. Trafo bakımı işleminde listemizde bulunan 2. madde ise trafoya gelen elektrik akımının kesilmesi işlemidir. Trafonuza gelen elektrik akımını kestikten sonra, yüksek gerilim kalemleri ile akımın geçebileceği her noktada elektrik enerjisinin olup olmadığı kontrol edilir. Trafoların içerisinde jeneratörler bulunmaktadır. Bu jeneratörlerin de topraklama işlemi yapılmalıdır.
Trafo bakımı yaptığımız gibi trafoların test işlemlerini de yapmalıyız. İlk olarak trafolarda bulunan yağların amacına uygun bir şekilde çalışıp çalışmadığının testi yapılabilir. Daha sonrasında trafo bakımı işleminde de bahsi geçen trafoların içerisindeki kablolarında yalıtkan olup olmadığının testi mutlaka yapılmalıdır. Bu testlerin yanı sıra bazı özel testlerde bulunmakta. TTR adı verilen cihaz yardımı ile trafo bakımı yapılırken trafo sargı oranı ve trafo gerilim çevirme oranı test işleminin yapılmasında fayda var.
Trafo bakımı, alanlarında uzman ekipler tarafından yapılmasının hayati önemi vardır. Yüksek gerilimlerin bulunduğu bu cihazlarda bilinçsiz bir hareket veya eylem sonucunda can kayıpları oluşabilir.
Trafo bakımı işlemin de yapılacakların bir listesini oluşturmak gerekirse bu listenin başına kablo başlıkların kontrol edilmesi geçecektir. Kablo başlıklarının kontrollerini ısıya duyarlı termal kameralar tarafından yapılmaktadır.
Daha sonrasında trafonuzda bulunan yağ miktarının yeterli olup olmadığı kontrol edilir. Eğer az miktarda yağ bulunursa mutlaka eklenmesi gerekmektedir. En sık yaşanan arızaların temelinde yağ sorunu bulunmaktadır. Periyodik bir çizelge ile yapılan trafo bakımlarının sonucunda trafonuzda yağ miktarının azaldığını hemen gözlemleyebiliriz. Bu yağ miktarının azalması, trafonuzda yaşanan yağ sızıntısının habercisidir. Yağ sızıntılarının yerleri tespit edilir ve sızıntı olması engellenir.
Trafo bakımlarında en çok yaşadığımız olaylardan bir taneside, trafolarda bulunan vidaların gevşemesidir. Metalin sıcak veya soğuk havalarda gevşemesi olağan bir durumdur. Burada bulunan vidaların tekrardan sıkılması gereklidir.
Trafolarda bulunan kabloların önünde gelen yüksek gerilim kabloları içinde bir bakım çalışması yapılmalıdır. Bu yüksek ve alçak gerilim kablolarının kontrolleri teker teker yapılmalıdır. Zira bu işlem trafonuzun amacına uygun bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Bu kablolar veya diğer kabloların dışları tiner yardımı ile temizlenmelidir. Bu temizlik arızaların önüne geçecektir.
Trafolarda yıldız noktoları adı altında belirtilen alanlar mevcuttur. Bu alanlar topraklama işlemleri yapmaktadır. Bu yıldız noktalarının topraklama kontrolleri yapılır.
Trafolar yüksek sıcaklıklara ulaşabilir ve bu sıcaklıklar doğrultusunda oluşan yüksek ısı trafonuzun arızalanmasına veya patlamasına neden olabilir. Bu yüzden trafonuzun içerisinde bulunan soğutucu fanlarının çalışıp çalışmadığını da trafo bakımı yaparken kontrol etmekteyiz.
İşyerlerinizde, sanayilerde veya elektrik santrallerinde bulunan trafoların bakımları neden bu kadar önemli? Bu soruyla çok sık karşılaşmaktayız. Bunun ana nedeni cihazınızın kesintisiz ve uzun ömürlü bir şekilde çalışmasını sağlamaktadır. Düzenli aralıklarla yaptıracağınız trafo bakımı can ve mali kayıpların önüne geçmektedir.
Her geçen gün artan elektrik ihtiyacı, saniyelerde kesintisiz bir şekilde sağlanmalıdır. Trafo bakımı yaptırmaz iseniz trafonuz arızalanır ve elektrik kesintileri yaşayabilirsiniz. Elektrik santrallerinde ve tesislerde yer alan trafoların bakımlarının yapılması hayati öneme sahiptir. Yüksek gerilimli hatlarla çalışan elektrik santrallerinde bulunan trafoların bakımları daha sık bir şekilde yapılmalıdır. Buralarda bulunan trafoların yoğun ve yüksek elektrik akımları sayesinde arızalanma olanakları daha yüksektir.
Sizde trafo test ve trafo bakımı yaptırmak istiyorsanız bizlere websitemizde bulunan telefon numaramızdan ulaşabilirsiniz. Aklınızda oluşan sorular var ise veya trafo bakımı hakkında detaylı bilgi almak istiyorsanız, bizlere whatsApp destek hattımızdan ulaşabilirsiniz.