İç Tesisat Uygunluk Kontrolü

İç Tesisat Uygunluk Kontrolü

İç Tesisat Uygunluk Kontrolleri, elektrik tesisatınız için oldukça büyük bir öneme sahiptir. Aynı zamanda bütün elektrik tesisatınızı kaplamaktadır. Bu nedenden ötürü kontrollerin düzenli aralıklarla yapılmasını tavsiye ederiz. İç tesisat uygunluk kontrolleri yapılırken tesisatınızı kapsayan kablolar, panolar ve odaların bakımlarıda yapılabilir. Bu kontrol ve bakımları periyodik bir çizelge doğrultusunda yılda en az bir kere yapılması ön görülmektedir. 

Ana dağıtım panolarının kontrolü ile başlayan iç tesisat uygunluk kontrolleri trafonuzun bakımı için can alıcı noktalardan birisidir. Ana dağıtım panolarının kontrolünden sonra sigorta kutularının da kontrolü ve bakımı yapılır. Bunların dışında asansör panolarının da kontrolleri ve uygunluk testleri işlemleri yapılır. Önem verilmesi gerekilen bir diğer kontrol noktası ise gerilimin altındaki yalıtımdır. Cihazlarda veya panolarda kontrol işlemi yapılırken burada ki iç/dış kapakların topraklamasına da mutlaka bakılmalıdır. 

Elektriğin gelmeyen kısımların araştırılması yapılmalı ve sebebi bulunup çözüm aşamasına geçilmesi gerekiyor. İlk olarak tüm kabloların kontrolleri yapılır ve çalışıp çalışmadığı tespit edilir. Elektrik cihazlarındaki tehlikeli işaretlerin kontrolleri de yapılmaktadır. Termal kameralar yardımıyla kablolarda ısınma sorunlarının meydana gelip gelmediği öğrenilir. İç tesisat uygunluk testlerinde yapılması gerekilen son madde ise topraklama sisteminin kontrolüdür. 

Yukarıda bulunan kontrollerin yapılması elektrik tesisatınız için önemi oldukça fazladır. Göz ardı edilen bu kontroller ve testlerin yapılmaması durumunda trafonuzda ciddi sorunlar meydana gelebilir. Bu ciddi sorunlar beraberinde trafonuzun çalışmamasına ve mali kayıpların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. 

 

İç Tesisat Uygunluk Kontrolleri'nin Önemi


İç Tesisat Uygunluk Kontrolleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın oluşturduğu İş Ekipmanları Yönetmenliği EK III maddesince en az olarak 1 yıllık periyotlar halinde paratoner ve topraklama kontrolleri ile birlikte yapılması zorunlu hale getirmiştir. İç Tesisat Uygunluk Kontrolleri tesisatın iş sağlığı ve işçi güvenliği için önlemlerin alınıp veya alınmadığının kontrolü için gerekli ve zorunludur. İşçi sağlığı ve iş güvenliği tüzüğü, madde 353 ve 354 uyarınca İç Tesisat Uygunluk Kontrolleri’nin sadece tesis kurulduğunda değil yönetmelikte de bahsedildiği gibi periyodik olarak yapılmalıdır. 


Elektrik Tesisat Kontrolü Nasıl Yapılır? 

Elektrik Tesisat Kontrolünde işletmelerin: branşman, kablo şaftı, enerji odası, dağıtım ve sayaç panoları, ağ kompanzasyon, buatlar, prizler ve aydınlatmaların kontrol edilip standartlara uygun olup olmadığına bakılır. Bu işlemler arasında termal kamera ile kontrol yapılması bu kontrollerin hatasız yapılması demektir. Uzaktan ölçüm cihazları olan termal kameralar, oluşan arıza sonucu nesnelerin yaydığı enerjiyi termal kamera yardımı ile termal görüntü olarak yansıtır. Bu şekilde sorunlu bölge tespiti yapıldıktan sonra büyük hasara yol açmadan önce gerekli önlemler alınır. Termal kamera ile panolar ve ısınma olabilecek kısımlar kontrol edilip rapor çıkartılır.
Tesisteki kaçak akım koruma rölelerinin kontrolleri, açma akımları ve zamanlarının testi yapılarak uygun olup olmadığı kontrol edilir. Süreklilik testi ile topraklama hattının son tüketiciye kadar gidip gitmediği kontrol edilir.


Tesisat Kontrolü Kimler Tarafından Yapılır?

Elektrik tesisat kontrolü’nün Elektrik Mühendisleri Odası’na (EMO) kayıtlı ve elektrik iç tesisleri denetimi eğitimini almış sertifikalı Elektrik Mühendisleri tarafından kontrollerinin yapılması gerekmektedir.
Sektörün öncü ve en eski kurumlarından olan Trafobakimi, bünyesindeki yetkin elektrik mühendisleri tarafından termal kamera yardımı ile ölçümlerin yapılması ve yapılan işlemlerin raporlanması hizmetini profesyonel mühendislerimiz ile sunmaktadır.


Enerji Talepleri İçin Elektrik Tesisat Kontrolü

İç tesise ait uygunluk belgesi elektrik bağlantı iş bitimi ile birlikte işletmeye verilmektedir. Teslim edilen uygunluk belgesine sahip olan elektrik tesisin bir başka kuruluş tarafından tekrardan muayene edilemez. Enerji ve tabii Kaynaklar Bakanlığının, Elektrik Tesisat Kontrolü Yönetmeliği’nin Madde 19 iç tesislerin denetlenmesi ve muayenesine bağlı kalarak elektrik iç tesislerine ait uygunluk belgesi olmayan tesislere enerji verilmesi yasaktır.

Sizde trafo bakımı veya iç tesisat uygunluk kontrolleri yaptırmak istiyorsanız bizimle iletişime geçebilir, aklınızda oluşan sorular var ise bizlere whatsapp üzerinden sorabilirsiniz.

İLETİŞİM BİLGİLERİ
ADRES
Mahmutbey Mh. 2438 SK NO:50, 34218 Bağcılar/İstanbul (İstoç 20. Ada No:50)
TELEFON
0212 671 40 63
GSM
0532 451 11 73
site-logo
Hakkımızda
Yola çıktığı ilk günden bugüne dek lider bir firma olmak amacıyla yoluna devam eden firmamız, trafo bakımı konusunda sahip olduğu deneyimleri her geçen gün yeni müşterileri ile paylaşıyor.