Harmonik Nedir?

Harmonik Nedir?

Harmonik nedir? Zararları nelerdir? Nasıl önlem alınmalı? Sizinde aklınızda oluşan bu gibi soruların, cevaplarını vermek için bir blog yazısı oluşturma kararı aldık. Bu blog yazımızda sorulara kısaca değineceğiz. Daha detaylı bilgi almak istiyorsanız bizimle iletişime geçmenizi tavsiye ederiz.

Harmonik Nedir Etkileri Nelerdir?

Harmonik, akım ve gerileme bağlanan yüklerin şebekeye bağlanmasına verilen addır. Bu güç kare dalga üretimi yapar ve bozulmasına neden olur. Kara dalga üretimini sağlaması için güç elektroniği olan cihazlara ihtiyaç duyulmaktadır. Harmoniklerin oluşması şebekenize ciddi zararlar verebilir. Bu zararlar doğrultusunda gerilim oldukça düşer ve arızaların oluşmasına neden olur. Oluşan bu dalga bozukluklarının hemen önemlenmesi büyük bir öneme sahiptir aksi takdirde uzun vadede şebekeniz için ciddi mali zararlara sebep olabilir. Elektrik kaybı yaşamamak için düzenli bir şekilde bakımların yapılması tavsiye edilir. Temel frekansların katları ile çalışan harmonik, standartla uygun bir şekilde en net ve doğru dalga şekli olan sinüzoidalın tam olması gerekir. Harmonik ise bu frekansların farklı çalışmasına veya farklı katlara sahip olmasına neden olur ve hali ile şebekenizden tam verim alamazsınız. 

Bu harmonik kavramı fourier Teoremidir. Bu teoremde; herhangi bir periyodik dalga halindeki bileşen frekansların bileşenlerin toplamıdır.

Harmoniklerin frekansları;

  • 50 hz
  • 150 hz
  • 250 hz
  • 350 hz

Harmoniklerden güç elektroniği üretmek, elektrik tesislerinde güç kalitesinde nadir problemlerin ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. En yaygın olan harmonik kaynak AC frekansı olarak bilinir. İçerisinde bulunan yarı iletken olması sebebiyle harmonik akımlar üretmektedir.

Harmonikler Nasıl Ölçülür?

Harmoniklerin analiz ve ölçümü çok fazla önemlidir. Harmoniklerin şebekede bulunan gerilim ve dalga yönlerinin bozulması gibi sorunları giderilmesi ve enerji kalitesinin artırılması gerekmektedir.

Harmoniklerin multimetre ile ölçmek mümkün değildir. Bu işlemler harmonik analizör ile enerji kalite ölçümü yapılmaktadır. Bu harmonik analizör enerji kalitesini ölçmek amacıyla yapmak için geliştirilmiştir. Aynı zamanda ölçülen aletri ile de sistemdeki harmonik ölçümler yapılabilmektedir.

Harmonikler Nasıl Önlenir?

Harmonik filtreleme; bir sistemde bulunan harmonikleri filtreleyerek sistemdeki ekipmanların gereğinden fazla ısınmasını önlenebilmektedir. Bu şekilde devre kesicilerin görevlerini devamlılığı sürdürülebilmektedir. Bu yanlış kesilmeler sonucunda güç kalitesi artar. Aktif ve pasif filtre olmak üzere ikiye ayırabiliriz.

Aktif Filtreleme Sistemi; Bu harmonik filtre reaktör lineer şeklinde olmayan aktif harmonik olan elemanların çektikleri akım harmonikleri ile karşısına çıkmaktadır. Şebekede akım çekilmesini sağlamakla olan güç elektroniği sistemlerinde kullanılan filtredir. Nu aktif filtreler, sistem içerisinde olan harmonikler akımları kontrol ederek sisteme dengeleme akımı üretir. Bunu sayesinde harmonik akımlar nötr duruma gelir. Lineer akım dalga formları tekrar meydana gelir. Aktif filtreler harmonikleri ciddi ölçüde azalmaktadır. Bunun sayesinde reaktif güçlerde düzenler.

Pasif Filtre Sistemi; Kopmanzasyon panolarında rezonans durumuna engel olan filtredir. Kondansatör ve reaktörün seri bağlanması durumunda rezonans aktif hale gelmektedir. Bu çıkan durum pasif filtreleme sistemi ile engelleyebiliriz. Pasif filtreler ile harmoniklerin akımının doğru şekilde iletirmesini sağlamaktadır. Sistemde olan C ve L değerlerini dizayn etmektir. Pasif filtreleme malzemeleri; giriş rektörü, şönt reaktörü, çıkış reaktörü ve kondansatördür.

Harmoniklerin Zararları Nelerdir?

  • Şebekede gerilim oluşturur.
  • Şebekenin bozulmasına neden olur.
  • Normal gerilim düşüşüne neden olur.
  • Nötr akımları arttırır.
  • Kabloların ısınıp yanmasına sebep olur.
  • Kondansatör içerisindeki enerjinin boşa gitmesine neden olur.
  • Boşa giden enerji maili kayıplar oluşturur.
  • İletişim cihazlarında parazit oluşturur.
  • Elektronik cihazların bozulmasına neden olur.

 

Harmoniklerin Şebekeye Zararları Nelerdir?

Harmonik Kopmanzasyon panolarında harmonik akımları toplayarak kondasatörün ömrünü kısaltır.

Trafolarda harmonik olan gerilimlerde dalgalanmalar bozulur.

Harmonik elektrik motorlarında gereksiz aşırı ısınma olur.

Harmonik sistemde bulunan kesicilerin hatalı şekilde çalışmasına sebep olmaktadır.

Harmonikler elektrik motorlarında verimlilik %si azalır.

Motorlarda titreşim oluşarak sarsıntıya sebep olur.

Trafolarda izolasyon sorunlarıyla karşılaşma durumuna sebep olur.

Harmoniklerde oluşacak aşırı gerilim ve akımdan dolayı farbrikalarda veya tesislerde bulunan elemanlara zarar verebilme olasılığı vardır.

Dalga şekillerini bozarak güç performansında sorunlar olabilmektedir.

 

Tesislerde Harmonik Oluşturan Kaynaklar Nelerdir?

  • Gerilim regülatörleri,
  • Gazlı lambalar,
  • Trafolar,
  • Motorlar
  • Ark fırınları,
  • Aküler,
  • Balastlı lambalar,
  • Ledler,
  • Lineer olmayan yükler,
  • Ups'ler,
  • Kompanzasyon panoları,
  • Hız kontrol sürücüleri.

 

Harmoniklere Karşı Nasıl Önlem Alınır?

Yukarıda da bahsettiğimiz zararların önüne geçebilmek için belli başlı önlemler alabilmekteyiz. Bu önlemlerin ilk başında profesyonel bir trafo bakımı hizmeti veren firmayla çalışmak önemlidir. trafobakimi.com.tr olarak tüm hizmetlerimizde son derece güvenli ve titiz bir çalışma politikası izlemekteyiz. Müşteri memnuniyeti değerimiz ile sizlerede hizmet vermekten keyif duyarız.

Periyodik bakım dışında alınacak bir kaç önlem daha bulunmakta, bunlardan biriside filtre kullanımıdır. Sistem üzerindeki süzülme sağlanılması için ise pasif filtre kullanımı tercih edilmelidir. Sık sık kontrollerin yapılması oldukça önemlidir ve doğru filtre seçimi yaparak harmonik oluşumuna engel olabilirsiniz.

Sizde trafo bakımı yaptırmak veya oluşan harmoniklerden kurtulmak istiyorsanız bizlere websitemizde bulunan telefon numaramız üzerinden iletişime geçebilir veya WhatsApp destek hattımızdan aklınızda oluşan soruları sorabilirsiniz. Harmonik hizmetimizle alakalı detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz. ​​

İLETİŞİM BİLGİLERİ
ADRES
Mahmutbey Mh. 2438 SK NO:50, 34218 Bağcılar/İstanbul (İstoç 20. Ada No:50)
TELEFON
0212 671 40 63
GSM
0532 451 11 73
site-logo
Hakkımızda
Yola çıktığı ilk günden bugüne dek lider bir firma olmak amacıyla yoluna devam eden firmamız, trafo bakımı konusunda sahip olduğu deneyimleri her geçen gün yeni müşterileri ile paylaşıyor.