Akım Trafosu

Akım Trafosu

Akım Trafosu Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Akım trafosu devreden geçen akımın ölçülmesi için kullanılan ölçü trafolarıdır. Yüksek akımların ölçüm aletleri tarafından direkt ölçülmesi, yüksek maliyetli ve oldukça tehlikelidir.
Bilindiği üzere elektrik akımı, elektriksel yük ileten parçacıkların belirli bir noktadan belirli diğer noktaya hareketidir. Elektrik enerjisi, iletken kabloların içerisinde hareke halindeki elektronlar ile taşınır. Elektriğin taşınması sırasında akımın ölçülmesi büyük rol oynar ve bu aşamada devreye akım trafosu girer.


Akım Trafosu Nedir?

Akım trafosu devreden geçen akımın ölçülmesi için kullanılan ölçü trafolarıdır. Yüksek akımların ölçüm aletleri tarafından direkt ölçülmesi, yüksek maliyetli ve oldukça tehlikelidir. Bu yüzden devreden geçen akımın ölçülebilmesi için düşük bir değere indirgenmesi gerekir. Devreye seri olarak bağlanan akım trafosu, primer devreden geçen akımın oluşturduğu manyetik alanı küçülterek sekonder olarak bilinen ikinci devreye aktarır. Sekonder devrede meydana gelen döngüsel akım sayesinde sekonder sargıya paralel bağlanan ölçü aletiyle akım miktarı ölçülür.


Akım Trafolarının Yapısı

Akım trafoları temel olarak manyetik demir nüve üzerine sarılmış primer bir sargı ve bu primer sargıya ters yönde sarılmış sekonder sargı şeklinde üç bölümden oluşur. Primer sargı üstünden geçen akım, manyetik demir nüve üstünden bir manyetik akı oluşturur. Nüvede meydana gelen bu manyetik akı, sekonder sargı üzerinde bir gerilim indüklenmesine neden olur. Sekonder sargıya paralel bağlanılan ölçü aleti, sekonder devreden geçen akım sarım yönünün ters olması nedeniyle manyetik demir nüvede ters yönde bir manyetik akı meydana getirir. Oluşan bu manyetik akı, primer sargı üzerinden geçen manyetik akıyı dengeler. Bu sebeple akım trafolarının sekonder uçları mutlaka bir ölçü cihazı ya da bir yük ile kısa devre yapılmalıdır. Aksi durumda ters yönde bir manyetik akı oluşmayacak ve akı denge noktası yakalayamadığı için manyetik demir nüce ısınarak arıza problemi ortaya çıkartabilir. Ayrıca bu durum sekonder uçlardaki gerilimi artıracağı için, kullanıcı veya tüketici için büyük bir tehlike oluşturur.


Akım Trafosu Kullanım Alanları ve Çeşitleri

Akım trafoları kullanıldıkları gerilime, soğutma ve yapım şekilleri olarak çeşitleri vardır. Bunlar;

 

  • Alçak Gerilim Akım Trafoları
  • Yüksek Gerilim Akım Trafoları
  • Kuru Tip Akım Trafoları
  • Yağlı Tip Akım Trafoları
  • Sargılı Akım Trafoları
  • Bara Tipi Akım Trafoları olarak sınıflandırılır.


Akım trafoları genellikle ölçüm yapmak amacıyla kullanılır. Akım trafosu kullanılmazsa yüksek akım değerlerini ölçmek için ölçü aletinin büyük boyutta olup kullanılması, büyük boyutlu ölçü aleti koruma rölelerinin imal edilmesi gerekmektedir. Bu işlem yüksek maliyetli hem de son derece tehlike arz etmektedir. Akım trafosunu kullanmayı tercih ederseniz daha küçük boyutlu ölçü aletlerinin ve koruma rölelerinin kullanılmasına şans tanır. Bu yöntem ekonomik bir yöntem sunarken güvenli çalışmaya da imkan sağlar. Kompanzasyon veya ölçüm amaçlı kullanılır, yeni bir sistem tasarlanırken akım trafosu seçimi sırasında dikkat edilmesi gerekmektedir. Akım trafoların işletmelerdeki önemi düşük olsa bile çok önemlidir. Yanlış ürün seçimi, ölçümlerin yanlış ve tüm sistemin bu durumdan etkilenmesine neden olmaktadır.


Akım Trafosu Seçimi İçin Bu Noktalara Dikkat!

Akım trafosu seçiminde dikkat edilmesi gereken en önemli etken ürünün türüdür. Örnek vermek gerekirse O.G uyumlu akım trafoları genel olarak orta gerilim olduğu zaman ihtiyaç duyulur. Bu ürünler reaktif güç kontrol röleleri ile birlikte kullanılabilir.
Diğer bir ürün ise alçak gerilim akım trafolarıdır. Devreye seri bağlanırlar. Bu iki tür sunduğu hizmetleri sebebiyle işletmeler tarafından tercih edilmektedir.
Diğer ürün ise ayrılabilir akım trafoları olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrılabilir akım trafoları genel olarak kurlumu basit olduğu için tercih edilir. Eğer çalışma ortamı sürekli rasyonellik gösteriyorsa bu ürünün yeri kolayca değiştirilebilir.

Sizde akım trafosu yaptırmak istiyorsanız veya akım trafoları hakkında daha detaylı bilgi istiyorsanız, websitemizde bulunan telefon numaramızdan bize ulaşabilir veya whatsapp destek hattımızdan sorularınızı sorabilirsiniz. 

 

İLETİŞİM BİLGİLERİ
ADRES
Mahmutbey Mh. 2438 SK NO:50, 34218 Bağcılar/İstanbul (İstoç 20. Ada No:50)
TELEFON
0212 671 40 63
GSM
0532 451 11 73
site-logo
Hakkımızda
Yola çıktığı ilk günden bugüne dek lider bir firma olmak amacıyla yoluna devam eden firmamız, trafo bakımı konusunda sahip olduğu deneyimleri her geçen gün yeni müşterileri ile paylaşıyor.